Словенците се загрижени - просечната старост на возниот парк во земјата постојано се зголемува

Словенија просечна старост
објавено на 14 мај 2021 година
  

Според нивните статистички податоци денес во Словенија се возат скоро 1,2 милиони патнички возила, чија просечна старост изнесува 10,2 години. Она што ги загрижува е фактот што од 1992 година откога им се најстарите податоци, просечната старост на возилата е зголемена точно за половина. Имено, веднаш по осамостојувањето Словенија имала малку над 600 илјади автомобили, кои во просек биле стари само 6,8 години. До почетокот на наредната деценија оваа бројка е зголемена на 865 илјади, а просечната старост запазена. Но после тоа таа започнува да расте а порастот на вкупниот број автомобили да паѓа, што е токму она што ги мачи Словенците.

Збунувачки во целата приказна делува продажбата на нови возила која во текот на сите овие години повеќе или помалку е стабилна и се движи главно меѓу 60 и 80 илјади возила годишно. Што да кажеме ние?!

❮  сите актуелности од светот