Заради и интерно преструктурирање и оптимизација во работењето, австриската нафтена компанија OMV има намера да се повлече од Словенија

OMV Словенија
објавено на 11 февруари 2021 година
  

Иако ова директно се поврзува со ланското опаѓање на продажбата и добивката заради пандемијата за триесетина отсто во однос на 2019-та, причината е подлабока - на своите пумпи OMV во Словенија не продава свои деривати. Оваа компанија е присутна во Словенија од 1992 година, кога ја презеде дистрибутивната мрежа на Istrabenz и INA. Сега располага со 120 бензински пумпи и е втор по големина дистрибутер на нафтени деривати во Словенија, после љубљанскиот Petrol кој ги има околу 300. Се претпоставува дека потенцијални купувачи на мрежата на OMV би биле унгарскиот Mol или рускиот Lukoil, бидејќи заради антимонополските прописи Petrol не може да ја презеде.

линкови

OMV Словенија

  

❮  сите актуелности од светот